Img
Okul Öncesi Eğitimin Olmazsa Olmazları

Okul öncesi eğitim çocuğa, ileriki eğitim hayatı boyunca gerekli olacak olan sosyal, duygusal, çalışma ve problem çözme becerilerinin temellerini oluşturma fırsatı verir. İyi bir anaokulunun en önemli hedeflerinden biri çocuğun kendi öz saygısını geliştirmek olmalıdır. Bu anlamda anaokulu seçimi çocuğun kendisiyle barışık olması ve öğrenme sürecinde yapabileceklerine güven duyması için çok önemli bir adımdır. Bununla birlikte iyi bir okul öncesi eğitim ortamı çocuğa işbirliğini, başkalarının varlığında bir şeyler öğrenmeyi, sıra beklemeyi, sabırlı olmayı, diğerlerini dinlemeyi kısaca sosyal bir ortamda diğerleriyle var olabilmeyi vaad eder. Tüm bu sosyal gelişim imkânlarının yanı sıra iyi bir okul öncesi eğitim yuvasında bulunması gereken elbette ki çocuğun öğrenme isteğini ve merak duygusunu tetikleyen ve teşvik eden bir öğrenme ortamı. Özetle iyi bir anaokulu hem sıcak bir ev ve aile ortamı hem de çocuğun eğitim hayatının ilk ve en önemli evresini geçireceği bir eğitim yuvası olma özelliklerine aynı anda sahip olmalıdır. Öyleyse iyi bir anaokulunun sahip olması gerekenleri aşağıdaki gibi maddeleyebiliriz:

1)SEVGİ: Anaokulu seçiminde belki de en önemli özellik okuldaki öğretmenlerden temizlik personeline kadar tüm ekibin sevgi dolu, anlayışlı, hoşgörülü, şefkatli, güler yüzlü, tecrübeli ve işini severek yapıyor olmasıdır. Okulun tüm atmosferini doğrudan etkileyecek olanlar içerideki kadrodur ve bu çocuklara doğrudan yansır. Profesyonel bir ekip öncelikle çocuğun mutluluğuna sonra da gelişimine doğrudan etki  edecektir
2)GÜVENLİK, HİJYEN VE OKULUN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ: Okuldaki güvenlik önlemleri, okulun bahçesi, serbest oyun alanları, çocukların kendi sınıfları dışındaki farklı etkinlik alanları, çocukların hayal dünyasını besleyen sürekli değişen çevre düzenlemeleri, eğlenceli, neşeli ve aydınlık bir atmosfer önemli kriterler arasında sayılabilir.

 

3)OKULUN EĞİTİM ANLAYIŞI: Erken eğitim her geçen gün daha çok önem kazanıyor. Seçeceğiniz anaokulu çocuğunuzun ilk öğrenme deneyimi olacak. Bu konuda farklı yaklaşımlar mevcut. Bazı yaklaşımlar tamamen oyun odaklı, bazıları ise dil, okuma, matematik gibi konuların erken yaşta başlamasından yana, bazıları ise eklektik bir eğitim uyguluyor. Bazı okullar, Montesori, Reggio Emilia gibi ekolleri uyguluyor. Okul ziyareti sırasında gözlemleyin, okulun eğitim-öğretim anlayışı size ve çocuğunuza uygun mu?
4)AİLE-OKUL İLETİŞİMİ: Çocuğun okul içindeki davranış ve gelişimleri ile ilgili bilgilendirilmek ailelerin en doğal hakkı. Bazı okullar okul içinde çeşitli atölyelerden, hafta sonu programlarına kadar aile katılımını özendiren uygulamalar yapıyor. Böylece aile çocuklarının ev dışında yarattıkları bu yeni dünyayı, oradaki arkadaşlıkları, sevdikleri köşeleri vs keşfetmek için ekstra vakit yaratıyorlar ve bu çocuk tarafından olumlu yankılar uyandırıyor. Okulun bu konularda izlediği genel politika nedir ve size uygun mu?
5)FARKLI ÖĞRENME STİLLERİNİ ve İHTİYAÇLARINI DESTEKLİYOR OLMASI: Çocukların eğitimi için program hazırlanırken bireysel farklılıklara dikkat ediliyor mu öğrenmelisiniz. Eğitim programı çocukların bireysel farklılıklarına cevap verecek şekilde düzenlenmelidir. Bazı çocuklar görerek, bazıları dokunarak, bazıları duyarak, bazıları tekrar ederek, bazıları ise oyunla öğrenir.
6)ÇOCUĞUN PROBLEMLERİYLE BAŞ ETME YOLLARI NELER: Çocuklar her zaman mutlu mutlu oynamıyor. Kendi kaygılarıyla başa çıkmak, akranları arasında yaşadıkları çatışmaları çözmek, yaşadıkları sıkıntıyı ifade edebilmek de öğrenme süreçlerinin bir parçası. Üstelik duygusal-iletişimsel becerilerinin gelişmesi en az alacakları eğitim kadar önemli. Örneğin anaokullarında sık rastlanan; birbirine vurma, ısırma, yere atma gibi davranışlarda eğitimciler nasıl tepkiler veriyor? Çocuklar kendi aralarında bir problem yaşadıklarında okuldaki eğitimciler ve yöneticilerle nasıl iletişim kuruyor? Çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, karşılıklı konuşarak yaşadıkları çatışmaları çözmeyi öğrenebilecekleri sınıf meclisi türü uygulamalar var mı?
7)SAĞLIKLI ve DENGELİ BESLENME ve HAREKET İÇİN TEŞVİK/FIRSAT: Seçeceğiniz okulun sağlıklı beslenmenin çocukların gelişimi için olmazsa olmaz bir şart olduğunun bilincinde bir okul olması da diğer bir önemli kriter. Yemeklerin günlük olarak okulda üretiliyor olması ve güvenilir kaynaklardan tedarik edilen meyve ve sebzelerle hazırlanıyor olması, dışarıda yapılmış, önceden paketlenmiş ya da dondurulmuş, katkı maddeli ürünleri mutfağına sokmayan bir okul olması da önemli. Bunun yanında çocukların aktif olarak hareketli bir hayat sürmeleri için okul çocukları düzenli olarak spor, dans gibi etkinliklere yönlendirmelidir.

img
img